Loading

Turbinele masinii performeaza diferit in functie de sezon?

Turbinele masinii performeaza diferit in functie de sezon?

Este una dintre intrebarile care ne sunt puse ocazional. De ce turbinele masinii functioneaza diferit cand vine vorba de temperatura si perioada anului?

Clientii tind sa observe scaderi ale performantei in zilele calduroase de vara, comparativ cu noptile mai reci de primavara si toamna. Desi aceasta este o caracteristica comuna ale masinilor turbo, nu exista motive de ingrijorare. Asadar, in aceasta postare pe blog, vom arunca o privire asupra motivului pentru care turbinele produc mai putina putere pe vreme calda si ce puteti face in acest sens.

Insa, inainte de toate, trebuie sa stiti ca functionarea corecta a turbinei este esentiala pentru functionarea optima a unui motor turbo. Deservit de mecanici cu eperienta in domeniu, service-ul nostru ERC Turbo va asigura servicii profesionale de reconditionari turbine cu piese noi, originale, garantie si timp de executie rapid.

Cum functioneaza o turbina?

Inainte de a explica de ce o turbina auto are performante mai bune la temperaturi mai scazute, trebuie sa ne intoarcem la elementele de baza.

Pe scurt, gazele de evacuare ale motorului sunt utilizate pentru a antrena o roata a turbinei, care este conectata la o roata a compresorului printr-un arbore.

Roata compresorului aspira aer prin filtrul de aer si il trece in motor. Pe masura ce gazele reziduale sunt expulzate din motor, acestea sunt directionate catre turbina, finalizand, astfel, ciclul.

Ce se intampla cu temperatura si densitatea aerului?

Pe masura ce temperatura aerului creste densitatea aerului, si cantitatea de oxigen pe care o detine, scade. Aceasta inseamna ca turbina trebuie sa munceasca mai mult, sa se roteasca mai repede si sa comprime mai mult aer pentru a produce acelasi grad de supraalimentare pe care l-ar avea la temperaturi mai scazute.

Pe masura ce temperaturile din interiorul turbinei cresc, aceasta nu mai poate creste viteza in mod eficient, ceea ce inseamna ca efectul secundar se reflecta in reducerea performantei motorului, acceleratiei si vitezei maxime.

In plus, aerul mai fierbinte are, de asemenea, un efect secundar asupra turbinei, prin cresterea naturala a temperaturii de functionare din interiorulul turbo-ului. De obicei, intercoolerul functioneaza pentru a raci aerul din admisia de aer cald, dar, la temperaturi mai ridicate, acesta devine mai putin eficient, deoarece este expus la temperaturi si mai mari.

Din nou, aceasta duce la o suprasolicitare a turbo-ului, reducand eficienta si performanta generala a motorului masinii voastre.

Cum sa abordati performanta turbinei masinii in functie de sezon

Pentru majoritatea oamenilor, scaderea performantei turbinei pe vreme calda nu reprezinta o problema. La majoritatea vehiculelor moderne cu turbo, scaderea performantei este relativ nesemnificativa, datorita imbunatatirilor tehnologiei de admisie a aerului, a intercoolerului si a filtrarii aerului.

Cu toate acestea, in cazul masinilor puternice, exista cativa pasi pe care ii puteti face pentru a le imbunatati performantele pe vreme calda:

  • Montati o turbina mai mare: deoarece va asigura un flux de aer mai bun la toate temperaturile si in orice conditie.
  • Inlocuiti-va intercoolerul cu un model mai eficient: reducerea temperaturilor aerului incarcat si imbunatatirea performantei generale.
  • Montati o admisie de aer rece la motor: asta inseamna ca un aer mai rece si mai dens este adus in turbocompresor.
  • Montati o priza de aer rece la motor: cresteti cantitatea de aer disponibila turbo-ului.
  • Inlocuiti filtrul de aer: pentru a va asigura ca este curat si curge liber.
  • Montati un sistem de injectie cu apa sau metanol: care poate fi utilizat pentru a raci fie aerul de admisie, fie aerul alimentat. Utilizati combustibili premium, cu cifra octanica mare in lunile de vara,  pentru a compensa scaderea performantei.

Va putem ajuta cu oricare dintre problemele de mai sus pentru a creste puterea motorului. Pentru consultanta tehnica de specialitate cu privire la orice aspect al turboalimentarii, de la service pana la reparatii sau orice intrebari generale, ne puteti contacta echipa de mecanici calificati, disponibila in orice moment cu solutii personalizate.

ERC Turbo

Leave a Comment

Your email address will not be published.*

Sună-ne

WhatsApp